Trädgårdskalender för odlare jan/feb

Får man börja så sina fröer nu? Detta är den första i raden av inlägg på temat Trädgårdskalender som ska svara på vad vi odlare gör månad för månad.

Januari/februari

Det finns några få sorter som du kan så inomhus i januari, annars rekommenderar jag att du väntar till slutet av februari/början av mars eftersom plantorna ofta blir rangliga och inte mår bra av att växa i för små krukor under en längre tid.

Chilli går bra att så om du kan plantera om den till en större kruka att ha inomhus innan den flyttar ut i trädgården.

Basilika kan du odla inomhus i kruka. Ställ alltid i ett soligt fönster eftersom ljuset är så knappt på vintern.

Börja beskära äppelträd.

Planera dina odlingar för i sommar. Kom ihåg att växterna behöver olika mängd näring. En del växter, framförallt kål tycker inte om att växa på samma ställe år efter år,  Därför kan det vara bra att skifta sorter i landet eller tillföra ny jord. Det finns bra artiklar om växelbruk på webben, men en fingervisning är
1. Kålväxter, Gurka och Squash
2. Sallad och Rotfrukter
3. Potatis
4. Ärtor och Bönor