driva upp plantor

Växtbelysning – 3 olika varianter och ett viktigt tips

Tjocka, gröna och knubbiga växter som i trädgårdsbutiken får du om du driver upp plantor eller har dina växter under växtbelysning. Skillnaden är faktiskt helt enorm, speciellt om du driver upp ljustörstande växter som chili och tomater. Här är tre olika varianter av belysning.

Den första, och mest mångsidig är så enkel att jag knappt trodde öronen första gången jag hörde talas om det – vanliga lysrör. Ja, de lysrör som ger ett vitt ljus i våra vanliga kontorslandskap ger ett perfekt ljus för växter också (Färgtempraturen 4000 Kelvin är en bra färg). Så om du har en lysrörsramp över eller kan köpa en på något överskottslager för kontorsprylar så har du en billig och bra växtbelysning som du kan använda för att driva upp växter med. Lysrör med högre effekt är bättre för växterna som ofta törstar efter mycket ljus. Sikta på 20W eller högre. Watt är egentligen inte måttet på hur mycket ljus en växt får från en lampa, det beror på lux-värdet. En utförlig beskrivning av det hittar du på hemmaodlat.se.

Lysrör kan du använda i 3-4 år, sen ska du byta dem eftersom de tappar i effekt ju äldre de blir. Modernare lysrör har en brinntid på över 50,000 timmar så de håller lite längre, men bör också bytas efter ca halva brinntiden då även de tappar i effekt. Det finns lysrörsramper för växtbelysning som rymmer 4 eller till och med 8 lysrör om du ha en stor yta att täcka.

Vill du satsa på en värstingmodell som håller i många år ska du använda dig av en LED-belysning. Den består av många små LED-lampor och har lång brinntid. En LED-ramp finns i lite olika modeller och former. Det finns också olika ljus i olika färger. Chiliodlaren Stig Häggkvist gjorde ett test för några år sedan och kom fram till att vitt och blått ljus fungerat bäst.

En LED-belysning på samma sätt som en lysrörsbelysning. Det är en ramp som du hänger ovanför 15-20 cm över växterna. Eftersom växterna växter så är det bra att kunna hissa upp belysningen allt eftersom. Annars kan du givetvis flytta dem till en annan belysning.

Den tredje varianten av växtlampa är lågenergilampan, som du exempelvis sätter in i en vanlig skrivbordslampa. Den fungerar bra för att driva upp en mindre mängd växter eller ge ljus till en växt som övervintrar i ett svalt mörkt utrymme. Lågenergilampor hittar du överallt i handeln, exempelvis på Biltema.

OK, till sist ett viktigt tips. När du sår frön från många olika sorters växter och grönsaker så kommer de att växa olika fort och olika högt. Det finns inga genvägar utom att pröva, men var beredd på att du kommer få flytta bort växter som slår i belysningen. Att ha ramper på två eller fler höjder är en klar fördel för att kunna optimera ljus till så många växter som möjligt.

Lycka till!