5 erfarenheter från 10 år av tomatodling

Ok, tomater är verkligen bland det roligaste, svåraste och mest belönande som man kan ägna sig åt. Jag har odlat på friland, i pallkrage, i kruka och i växthus. Utan att kalla mig en superexpert kommer här mina 5 bästa tips för dig som är nybörjare eller bara vill få en bra tomatskörd i år.

1. Börja inte driva upp för tidigt (om du inte verkligen vill)

Vi har alla varit där i början av januari när det börjar klia i odlingsfingrarna. Man sätter lite frön och vips börjar det spira. Sen sitter man plötsligt i ett snöigt april med två meter ljus-törstande, rangliga tomatrevor i fönstret. Om du verkligen inte kan låta bli fröerna föreslår jag att du sår en liten busktomat med körsbärstomater som blir 30–40 cm hög, exempelvis Tiny Tim och ställer i köksfönstret. Den kan du så redan i början av januari så kan du smaka tomater i April. Sätt gärna en extra växtlampa på om du har möjlighet.

2. Stödljus under de första månaderna

Resultatet blir bäst när man driver upp plantor ljust och svalt, vilket för många är en omöjlig kombination. Vi bor ju i norr och det ljus som vi får tidig vår, räcker inte till för tomater. Ofta blir det ett söderfönster med ett gassande element under vilket istället skapar halvljust, varmt och torrt. Jag har fått bäst resultat av att odla under växtlysrör i garaget där det är runt 14–16 grader varmt på vintern. Jag har en termometer som mäter temperaturen, under belysningen intill tomatplantorna. Den svala temperaturen gör också att vattnet i krukorna inte avdunstar så fort. Jag behöver ofta inte vattna mer än en gång i veckan. Jag sår plantor i februari och har växtbelysning på ca 18h per dag från start tills plantorna är för stora efter ca 3 månader.

3. Ett frö per kruka och skola om minst 2 gånger

I början visste jag inte hur många frön som grodde så jag slängde ner en näve i varje kruka. Nästa alla grodde. Det är hög grobarhet på tomatfrön enligt min erfarenhet, så jag tycker 1 för per kruka är att föredra. Jag sår i små krukor ca 5x5x5 cm. Jag testade i mindre pluggbrätten förut, men tycker tomaterna snabbt växer ur dem och visar tecken på näringsfattighet och växer sämre än andra som jag sått samtidigt i 5x5x5 cm kruka. Skola om i större krukor först när plantan är ca 20 cm hög. Passa på att bara driva upp de bästa plantorna och släng eller ge bort de andra. Sen skolar du om en gång till en stor kruka på ca 5 l när plantorna behöver stödpinne och är redo att flytta ut från växtlampan, till ett fönster eller växthus. Sen planterar du ut tomaten när det är dags. Många i mellansverige väljer att plantera ut efter valborg eller till och mer nationaldagen 6:e juni för att vara säker på att frosten är borta. Frost är ofta döden för tomater även om en del har klarat att driva upp tomater från för i växthus under tidig vår. Jag chansar inte.

4. Säkra kort och några experiment

Efter några år har jag lärt mig tycka om körsbärssorterna Gardeners delight, hundreds of millions och Fantastico (frön från en tomat jag hittade på ICA). Ut över de brukar jag experimentera med nya sorter – både körsbärstomater, vanliga och bifftomater. En fördel med att ha lite olika storlekar tycker jag är att körsbärstomaterna mognar mycket snabbare än de större sorterna, så man kan njuta tidigare. Jag odlar totalt 5-6 sorter varje år och numera har jag alla i växthus. Där ger de oöverträffat bäst avkastning. Ljust och varmt är en nyckel.

5. Jämn bevattning för friska frukter

Den här lärdomen tog mig nog längst tid att slå in i skallen. Ljus och extremt mycket näring är vad varje tomat mår bra av. De växer exempelvis strålande i ren kogödsel. Men att tomaterna mår bra av jämn bevattning kunde jag inte förstå. En vattenkanna efter jobbet ett par dagar i veckan var väl ok. Men när värmeböljan slog till på sommaren och jag fortsatte vattna ett par gånger i veckan, så började frukterna spricka och mögla. Nu har jag investerat i ett automatisk bevattningssystem (SOL C-12) från Irrigatia, som vattnar mer på soliga dagar och mindre på molniga. Den tar vatten ur en regnvattentunna som står bakom växthuset.

Om man inte har ett växthus, var ska man ha dem då? I stora krukor eller säckar (20 l jord), i så soligt och varmt läge som möjligt. Bevattningen här är också superviktig och lite svårare än växthus. En stor fördel med att odla utanför växthus är att vinden skakar plantorna så alla blommor pollineras. Tomater är självpollinerande så du får skaka på plantorna själv när du odlar i växthus. Då trillar pollen ner på blommans egna pistill och befruktar blomman.

Det var nog de viktigaste lärdomarna efter 10 år. Ställ gärna frågor.