Hur du anlägger en kryddträdgård Del 1

Medeltidens klosterträdgårdar hade alltid en örtagård för medicinalväxter och väldoftande örter till maten som även den odlades innanför klostermurarna. Idag odlas örterna från Europas kloster i de svenska trädgårdarna, men inte alltid med framgång. Därför är det dags att gå igenom lite tips och råd om hur du gör.

Form på kryddträdgården
Det finns lite olika former som du kan ha på en kryddträdgård. Se till att välja en solig plats med lucker jord. Sen är det egentligen är det bara kreativiteten som sätter gränsen.

Cirkel

Den klassiska örtagården är en cirkel på ca 1.5 m i diameter. Du anlägger den lättast genom att sätta en pinne i mitten av området och fästa ett 75 cm långt snöre i pinnen. Sedan markerar du cirkeln genom att gå med kniv eller liten spade.

Gräv ut området ordentligt (ca 25 cm djup) så du kan fylla gropen med ny lucker jord. Kanta gärna cirkeln med sten. Var noga med var solen är och plantera höga växter ”längst bort” från solen så de inte skuggar de lågt växande.

Terrass

Om du har en altan eller en sluttning kan du bygga en terrass-bänk och odla olika kryddor i de olika nivåerna. Du kan också göra en fristående terrass-odling med en pallkrage som du fyller med jord och sedan sätter ytterligare mindre ramar ovanpå.
odla kryddor terrass

Terrassen i bilden är byggd av tre lådor mot en sluttning i söder-läge. Placera lågt växande örter längst ner som kan välla över kanten. I de två övre nivåerna kan du variera växter. Höjden på lådan gör att örterna inte kan skugga varandra.

I kruka

Många kryddor trivs i kruka och några trivs bättre i kruka än i ett grönsaksland. Odlar du i kruka är det dessutom lätt att ta in dem för vinterförvaring och för att förlänga säsongen med inomhusodling.

Basilika är en ettårig krydda som hellre växer i kruka än i grönsaksland. Rosmarin gör sig också bra i kruka. Det går dessutom att klippa dem till små vackra träd. Den klarar inte våra vintrar i Sverige utan måste vinterförvaras inomhus. Mynta breder ut sig oavsett om den växer i kruka eller i kryddland. Se till att den har fuktig jord bara. Timjan klarar torka bättre och gör sig också bra i kruka.

Detta var första delen av två blogg-poster om hur du anlägger en kryddträdgård. I nästa del fokuserar vi på råd om hur växterna kan placeras, jordmån och vilka som trivs tillsammans.