Tomatsorter för balkong, växhus och friland

Uppdaterat 2020-06-30

Här kommer lite tips för dig som ska odla tomater i sommar och inte riktigt bestämt vilken sort än. Det finns hundratals sorter och de delas in i Högväxande tomater och Busktomater (även en del hängande i ampel). De finns både som körsbärstomater och standardstorlek.

Högväxande tomater bildar långa rankor som du binder upp allt eftersom de växer. Typiska sorter är tomaten Moneymaker och körsbärstomaten Garderner’s delight. Dessa sorter älskar att växa i växthus, men just dessa två klarar friland också. Du kan också odla lite roliga sorter som den randiga Tigrella, eller den mörkröda körsbärstomaten Black cherry. Även gula tomater kan vara kul och ger vackra sallader på matbordet när de blandas med vanliga röda tomater. Här hittar du exempelvis Yellow Pear, som ger en päronformad tomat i gul färg.

Busktomater passar bra att odla i kruka på altaner eller balkonger. Typiska sorter är Balconzauber och Tiny Tim som ger små goda körsbärstomater. Det finns även en fantastisk sort som heter 100/1000 eller ”Hundreds of Thousands” som bokstavligen ger enormt mycket små söta tomater. Den är nästan lite överväldigande och kan bli över en meter bred i kruka. Fungerar även som apel om du har en tillräckligt stor apelkruka.

Alla tomater dricker mycket vatten och älskar sol och näring. Lycka till!