Hur lyckas man egentligen med Rosmarin

Överlever Rosmarin i vårt klimat? Eller måste man göra något med den? Kan man plantera ut en Rosmarin köpt i butik och är de sämre eller till och med bättre än de i plantskolan? Frågorna är många.
Jag har försökt odla Rosmarin i flera omgångar med blandade resultat. Här är de viktigaste lärdomarna från mig och andra.

Rosmarin tål inte tuffa vintrar

I bland annat England, Frankrike och medelhavsländerna växer Rosmarin vilt och man odlar den även som häckar. Den är även ett återkommande inslag i maten. Vintrarna där är ofta milda med mycket regn. Det klimatet har vi inte i Sverige. Om du vill odla den annat än i Skåne behöver du täcka över den om vintern. Markduk kan räcka, men bäst är en frigolitlåda.

The easy way

Det lättaste sättet att odla Rosmarin på är att köpa lite större plantor med en synlig stam i kruka (dvs inte bara några kvistar som sticker upp). Du tar ut den på sommaren och in i ett lätt uppvärmt garage om vintern. På vintern behöver den lite extra belysning än vad vår sol kan erbjuda så en växtlampa på timer är ingen dum idé. Dessutom behöver den vattnas och även duschas lite för att behålla fukten.

The hard way

Om du vill ha en utmaning sår du Rosmarin från frö och driver upp egna plantor. De växer väldigt långsamt blir endast några få kvistar första året.

Stammad Rosmarin är en vacker variant där man låtit stammen bli längre och lämnat ett ”klot” av bladverk på toppen. Den finns att köpa i en del plantbutiker och är ofta mer känslig än vanlig rosmarin (vet inte exakt varför), men den måste tas in under vintern.

Lycka till!