Unik historisk köksträdgård på Julita Gård

julita gård
En solig semestertisdag ägnade vi åt att besöka fantastiska Julita Gård som ligger vid sjön Öljaren söder om Eskilstuna. Det är ett perfekt nöje för oss som är trädgårdsintresserade med barn. På Julita har man byggt upp hus och miljö från böckerna om Pettson och hans katt Findus. Pettson och Findus finns på plats och leker med alla barnen mellan kl 12 och 16 varje dag. Våra barn blandade lek med att fika med oss vuxna på caféet intill och somnade i bilen på väg hem.

pettson o findus

Den historiska gården på Julita ägs och drivs av Nordiska Museet. Den är känd för sin fantastiska genbank av äppelsorter som växer på ägorna intill gården med anor från både medeltid och vikingatid. Intill äppelängarna växer köksväxter för gårdens försörjning. Det är extra kul att vandra omkring och stöta på ovanliga sorter som kanske inte får plats i den moderna köksträdgården.

luftlök
Luftlök

luftlök
Luftlök-planta

mangold m.m.
Mangold m.m.

potatislök
Potatislök

Squash
Ordentlig Squash (Genovese) på friland. Önskar jag hade en tändsticksask att lägga berdvid för storleksreferens…

Squash Genovese
Squash Genovese

äppletrad
Ett av många äppelträd på ängen.

Varje år anordnar Julita Gård Äppeldagarna där du kan delta i äppelpajtävling eller ta med ett äpple från din nyköpta trädgård för att få det artbestämt! I år är Äppeldagarna
lördag och söndag 17-18 september. Var där i tid om du vill få reda på vilka äpplen som växer i din trädgård. Kön kan vara lång!

Ett besök på Julita är helt klart värt resan. Utöver köksträdgård och äpplen finns vackra trädgårdar, de fina gamla museibyggnaderna och som sagt Pettson och Findus. Semester när det är om bäst.