Vad är det med män och tomater?

Varje år odlar jag, min bror och min pappa tomater från frö. Det blir lite av en inofficiell tävling om vems plantor som ser bäst ut. Redan i April är loppet igång och vi sneglar på varandras plantor på middagar och andra tillställningar. Vems plantor ser friskast ut. Är de långa och rangliga eller ser de ut att få en god start?

På våren/försommaren planteras de ut. Vilken jord ska vi välja? Ska det vara U-jord eller kogödsel? Där tvistar de lärda så det blir lite olika. Nu rör det på sig. Kraftiga plantor tar form i krukor och odlingsbänkar. Inget står i växthus. Det är fusk. Sen kommer de första tomaterna. Vem vann? Oftast pappa…

Tiny Tim tomat

Men i år leder jag ligan. Jag sådde inomhus innan både far och bror och planterade även ut före, redan i Maj! Tack vare en varm vår spirar nu mina plantor i min odlingslåda. Bloody butcher och Moneymaker är praktexemplar som snart ger röda frukter. Tiny Tim odlar jag för första gången. Det är en körsbärstomat som ger en halv meter hög planta med massor av körsbärstomater. En riktig vinnare och perfekt för alla balkongodlare!

Hoppas att tomatodlingarna går bra hos er också. Behöver du tips och råd har vi satt ihop en liten guide som heter kort och gott odlatomater.se.