5 bra tips för att odla i pallkrage

Att odla i en upphöjd bänk är både praktiskt och enkelt och pallkragen är en klassisk svensk trädgårdsfavorit. På balkonger ser vi också lådor och specialbyggda bänkar för att dra nytta av alla våra nordiska soltimmar. Här kommer lite svar på vanliga frågor om att odla upphöjt.

Markduk på insidan av pallkragen?

Det är inte ett måste men om du har två pallkragar på varandra hindrar du jord och till viss del vatten att slinka ut genom krag-skarven.

Kan man sänka en växtzon med upphöjda odlingar?

Ja, du kan få en lägre växtzon genom att plantera i upphöjda bäddar och genom att se till att ha väldränerad jord. Det finns vanligen många växtzoner i en trädgård och att odla upphöjt är ett bra sätt att jämna ut det.

Ska man ha jord under pallkragen?

Om du bara har en pallkrage är det för litet jorddjup för grönsaker, men för sallad och kryddor går det bra. Har du två staplade på varandra funkar det utmärkt för det flesta grönsaker också.

Odlingslåda av tryckimpregnerat trä?

Åsikterna går isär och vi har inte hittat några vetenskapliga studier som styrker det ena eller det andra. Vi har två lådor av tryckimpregnerat trä, klädda med markduk som vi odlat grönsaker i.

Var får man tag på pallkrage?

Köp på hos de stora växthusen, eller försök dra i en kompis som jobba på lager. Pallkragar som används för just lastpallar har ofta ett varumärke tryckt på sig, men det slipar du lätt bort och målar sen pallkragen i en vacker eller neutral färg/lasyr utvändigt.