Glöm inte att trädgården fortsätter utvecklas på höst och vinter och att du kan förlänga den välsmakande säsongen med lite konserverande skördearbete. Här är 7 saker du kan förgylla helgerna med.
1. Nu är det dags att plantera vitlök. Stoppa ner klyftor på en decimeters djup i rader så kommer du kunna skörda vitlök nästa sommar.
2. Skörda pumpor som nu vuxit sig granna och fina inför halloween.
3. Torka kryddor. Alla kryddor kan torkas eller frysas in. Läs om bra tips på Mat och Odla-bloggen.
4. Beskär jordgubbsblad så plantorna är helt nedklippta inför våren. Hallonbuskar bör också beskäras. I synnerhet långa skott som skjutit under sommaren.
5. Plocka in Rosmarin- och Lagerblad-plantor och låt de stå i krukor svalt och halvmörkt under vintern. De överlever sällan utomhus i Sverige. Kom ihåg att vattna då och då. Även chili kan övervintra.
6. Ta hand om frukten. Plocka ner alla äpplen från träden, både fina och fula äpplen. De fina lägger du svalt, gärna inslaggna i tidningspapper så de skyddas från ljus och fukt. De dåliga lägger du i komposten. Sitter de kvar på trädet kan de ge svampsjukdomar till trädet. Fallfrukten gör du saft, sylt och paj av.
7. Planera nästa säsongs fröodlingar! Kanske dags att prova något nytt?