Facebooktävling för dig som vill ha grönare fingrar!

Nu lottar vi ut 15 exemplar av den mest inspirerande boken för grönsaksodlare; ”Grönsaksodling” av den fantastiska Lena Israelsson! Boken vann mässan Nordiska Trädgårdars pris för bästa trädgårdsbok 2011 i Mars. Jag har ett eget exemplar sedan ett halvår tillbaka. Det är en sån där bok man gärna läser från pärm till pärm och sen hela tiden slår i för att hitta tips och råd kring odling och skörd av olika grönsaker.

För att delta i denna tävling måste du ha ett Facebook-konto. Skriv först vilken gröda du helst odlar och skördar i kommentarsrutan till det här bloginlägget nedan. Berätta gärna varför det är din favorit för vårt och andra bloggläsares intresse. Besök sedan Plantbodens Facebooksida och klicka på Gilla-knappen (länk och knapp finns också i högermarginalen på denna sida). Så nu är du med i tävlingen! Tävlingen pågår till 31:a maj och når vi 200 deltagare kommer vi lägga till ett hemligt extrapris. Tipsa vänner och bekanta som också älskar att påta i jorden. Ett bra sätt är att kopiera länken till denna sida och klistra in den i din statusuppdatering på Facebook.

Lycka till!

Björn

28 tankar om “Facebooktävling för dig som vill ha grönare fingrar!”

 1. Potatis! Det är helt fantastiskt hur man kan lägga en liten knöl i jorden och sen få en hel massa nya knölar från den. Barnen är otroligt fascinerade och älskar att hjälpa till att gräva upp dem. Jag får stoppa dem från att gräva upp potatisarna och kolla om det kommit något nästan varje dag…

  Och så kan man ju lura Morfar också:
  – Morfar, har potatisen kommit upp?
  – Ja.
  – Stoppa ner den igen då, det är blasten som ska komma upp!

 2. Tomater! De blir massor av god frukt som man kan gå och äta på hela sommaren. I fjol tog jag in plantorna och skördade de sista i december…

 3. Tomater goda solvarma. Goda skördar, sent på hösten plockas de sista gröna som får mogna på fönsterbrädan i köketoch påminna om den gångna sommaren.

 4. Kryddor i alla dess former för att spetsa till midddagen. De färska kryddorna uppskattas av yngre familjemedlem som gärna plockat själv.

 5. Spritärter är min favorit, lätta att sköta och smakar underbart precis som dom är (det tycker tyvärr mördarsniglarna också)

 6. Jag tycker att det är trevligt att odla ganja i mina pallkragar. Alla i familjen kan vara med och vattna och pyssla med dem. Den största plantan har blivit nästan en meter på höjden, snacka om växtkraft!

 7. Jag odlar helst basilika för att jag har den till allt, är aromatisk och just därför att jag inte vet hur man odlar. Basilika är lätt att handskas med, bara att stoppa ner de små fröna i en kruka.. Min morfar var trädgårdsmästare och hela min släkt verkar ha gröna fingrar, utom jag.. Är det min tur nu?

 8. Alla kryddor utom citronmeliss!
  Innan jag bodde så jag kunde plantera hade jag alltid en kruka citrinmeliss hemma.
  Nu är den min fiende…Jag släppte loss en kruka i landet och nu har den tagit över landet.

 9. Potatis är min favorit att odla. Tänk när man kan koka den första egenodlade potatisen , då är det fest!

 10. Jag odlar helst tomater, för det går inte att jämföra smaken på hemodlade tomater med de man köper. Potatis är visserligen god hemodlad, men den man köper i butiken är inte dålig heller, den är ju odlad ”hemma” den med.

  Solvarma jordgubbar går ju inte av för hackor de heller….

 11. Jordgubbar! De smakar så mycket godare när de plockas hemma i trädgården!

 12. Sallat är min absoluta favorit! Den går att odla och skörda från vår till höst, den finns i oändligt många varianter och den är så användbar. Man kan äta den genast precis som den är eller kombinera den med annat i en mängd olika sallader. Och för mig som har känslig mage och har svårt att tåla de flesta andra grönsaker är en tillvaro utan sallat otänkbar!

 13. Tomater – absolut. Tänk så goda de är när man får plocka in dem ladom solmogna.

 14. Squash, det är så lättodlat. Man får mycket frukt för lite arbete och det är så roligt att bjuda på sina egna squash, alla gäster brukar bli imponerad!

 15. blom bönor odlar i liten skala på balkongen, prövar alltid något nytt men har alltid blombönor ätbart och vackert!!! (kryddor och tomat e alltid ett måste)

 16. Lök, vaxbönor och potatis i stora trädlådor, även tomater i olika färger och former är kul. Att få gå ut i trädgården och skörda är det bästa som finns.

 17. Mangold – för den är lättodlad, god och använbar i köket och kommer igen och igen och igen……

 18. Jag måste säga rabarber, för det är ingen sommar utan rabarberpaj!!
  Lättskötta och det blir mycket av det goda :-)

 19. Sockerärtor. Man kan sätta dem tidigt och både blad och blommor är oerhört vackra, men det bästa av allt är ju att det är så gott och mycket billigare än i affären!

 20. Mynta,

  Det är en underbar känsla att gå ut i trädgårdslandet en sommareftermiddag för att nypa till sig några blad mynta som ska blandas ned i fruktsalladen.

 21. Jag älskar att odla Spaghettipumpor. Plantorna är vackra och de ger god skörd. Det är roligt att tillaga dem och bjuda någon som inte ätit spaghettipumpa tidigare. En spaghettipumpshalva med en god köttfärssås i är höjden av njutning. Barn brukar tycka det är roligt att se hur pumpans innanmäte kryllar sig och ser ut precis som spaghetti. Må fler upptäcka Spaghettipumpans tjusning.

 22. Måste också säga potatis. Som ny i trädgårdslandet har jag ännu inte lyckats helt med någon annan grönsak. Potatisen förra sommaren var helt euforisk att dra upp. Sådan lyckokänsla när jag insåg att jag skulle bjuda på egenodlad potatis!!

 23. Hallon, för att de är det godaste jag vet. Gör både sylt, saft, sorbet mm på dom. Utan hallon är det ingen sommar.

Kommentarer är stängda.